Firmy odmítají změnu zákona o dani z příjmu navrhovanou Ministerstvem financí

21. 04. 2011
90 % firem je přesvědčeno, že stát má zachovat stávající systém závodního stravování a stravenek. Vyplývá to z výsledků výzkumu realizovaného společností Factum Invenio v dubnu roku 2011.

Co přinese zaměstnanecký paušál?

Naprostá většina firem, které svým zaměstnancům poskytují závodní stravování, předpokládá, že v souvislosti se zavedením zaměstnaneckého paušálu vzrostou provozní náklady přibližně o 20 %. Přijetí navrhované úpravy se však projeví v mnoha dalších oblastech.

Očekávané dopady zaměstnaneckého paušálu


Takzvaný zaměstnanecký paušál předpokládá zrušení dosavadního systému stravenek a jeho nahrazení daňově uznatelným odpočtem, který zaměstnancům přinese měsíční daňovou úsporu nejvýše 250 Kč. Firmy, které provozují jídelny, se v této souvislosti obávají zejména tlaku na zvýšení mezd ze strany zaměstnanců, kteří rozdíl mezi stravenkami a paušálem pocítí v největší míře.

Miroslav Fous, ředitel výzkumu ve Factum Invenio uvedl: „Zatímco o smyslu současného systému závodního stravování se stravenkami nepochybuje 92 % firem se závodní jídelnou, v případě zaměstnaneckého paušálu jsou názory výrazně skeptičtější. Zaměstnanecký paušál nepovažuje za smysluplný 67 % firem.“

„Zaměstnanecký paušál postrádá pro zaměstnavatele smysl, neboť neplní roli zaměstnaneckého benefitu – nemotivuje zaměstnance k pravidelnému stravování, nevytváří vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a neodlišuje zaměstnavatele na trhu práce,“ říká Pavel Dušek, prezident Unie zaměstnavatelských svazů.

Do jaké míry souhlasíte s následujícími výroky?


Zatímco současný systém stravování považuje za diskriminační pouze 14 % firem, zdá se, že navrhovaný zaměstnanecký paušál, na který má nárok každý zaměstnanec po dosažení určité úrovně příjmů, má v tomto ohledu větší slabiny. Aktuální studie poradenské společnosti Mazars odhaduje, že přibližně 500 tisíc zaměstnanců z nižších příjmových skupin na navrhovaná daňová zvýhodnění nedosáhne. Stávající systém závodního stravování a stravenek je výhodnější než zaměstnanecký paušál pro 83 % zaměstnavatelů disponujících závodní jídelnou.

Informace o provedeném výzkumu:
Společnost Factum Invenio realizovala telefonické šetření mezi 200 firmami v celé ČR, které poskytují svým zaměstnancům závodní stravování. Rozhovory s osobami, které ve firmách rozhodují o provozu jídelny, proběhly v období od 7. 4. do 15. 4. 2011.





Pro další informace prosím kontaktujte:
Miroslav Fous nebo Hana Karbulová
Tel.: +420 233 111 014
Fax: +420 233 111 092
e-mail: fous@ppmfactum.cz nebo karbulova@ppmfactum.cz